top of page
  • Foto van schrijverThuiskokkie

Sambal badjak


Hoe leuk is het om van je peperplantjes zelf sambal te maken? Ik vind het super leuk en weet je, het is zo gebeurd. Sambal badjak is licht pittig en een vleugje zoet. Natuurlijk zitten er pepers in maar ook ui en knoflook.


Wat heb je nodig:

15rode pepers

4 rode rawits

4 teentjes knoflook uitgeperst

3 rode uien gesnipperd

1/5 tl trassi

1 sereh stengel

2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad )

Citroensap

3 el ketjap manis

1 tl gula djawa (palmsuiker)


Hoe maak je het:

Snij de pepers grof. Ik haal de zaadlijsten eruit anders wordt het erg pittig. Doe de pepers in een keukenmachine en maal ze fijn.

Doe flink wat olie in een pan en fruit hierin langzaam de ui en knoflook. Af en toe roeren en pas wanneer de ui begint te verkleuren dan mag de trassi erbij. Roer dit goed om zodat de trassi goed vermengd is met de ui. Kneus de sereh stengel en ik leg er altijd een knoop in zodat het goed in de pan past en kneus ook de djeroek poeroet. Doe de pepers nu ook in de pan samen met de sereh en de djeroek poeroet. Meng dit door elkaar. Doe dan de ketjap, gula djawa en citroensap (ongeveer 1 el) erbij en laat zachtjes pruttelen en roer geregeld door. Zodra bijna alle vocht weg is kan je het van het vuur halen.

Pak gesteriliseerde potjes en een schone lepel en schep de sambal in de pot(jes) doe deze dicht en zet op z'n kop. Laat afkoelen en zet de sambal daarna in de koelkast.

Deze huisgemaakte sambal is nadat je het potje geopend hebt beperkt houdbaar.


Veel plezier met het maken en geniet van je lekkere sambal!



Recente blogposts

Alles weergeven

Tzatziki

Comments


bottom of page