top of page
  • Foto van schrijverThuiskokkie

Petjel, een pittige Indische groentesalade

Bijgewerkt op: 6 mei

Ik ben er dol op. Ik vind Gado Gado lekker maar Petjel is wat pittiger en daar hou ik juist van. De groenten moeten nog een bite hebben en je eet dit gerecht lauw. Ik vind het heerlijk als avondeten, je kan er dan eventueel iets van rijst bij doen maar als bijgerecht is het ook een prima gerecht.




Voor 4 personen heb je ongeveer onderstaande hoeveelheden nodig. Ik eet het altijd als salade dus gebruik ik meer groenten.


50 gram spinazie

100 gram kousenband of sperziebonen (gekookt, beetgaar)

60 gram rauwe Chinese Kool in reepjes

70 gram spitskool, even blancheren en in reepjes

een komkommer in stukjes

100 tauge, even spoelen met kokend water

gebakken uitjes


Boemboe pindasaus:

200 gram ongezouten pinda's

4 rode pepers

2 teentjes knoflook

4 blaadjes djeroek poeroet (in toko verkrijgbaar)

1 tl kentoer poeder

8 gram trassi

snuf zout

4 el gebakken uitjes


2 tl tamarinde (uit een potje)

vermeng met 6 el water

70 gr gula djawa

200 ml water


Snij de pepers heel klein. Rooster de pinda's in een pan en laat ze afkoelen op keukenpapier. Doe alle ingrediënten (nog niet de pinda's, de tamarinde, gula djawa en het water) voor de boemboe in een vijzel en wrijf het fijn. Doe de pinda's erbij en wrijf ook deze fijn. Halverwege doe je de tamarinde erbij. Doe daarna de Gula djawa erbij en wrijf dit ook fijn. Zet een wok op het vuur en wok op een hoog vuur de boemboe . Na 2 minuten voeg je er al roerend de 200 ml water erbij. Wanneer dit goed vermengd is zet je het gas uit en doe je de saus in een kommetje. Dek dit even af. Het is een dikke saus, niet zo vloeibaar als je van gewone pindasaus gewend bent. Met de vochtige groenten wordt het vanzelf minder dik. Het moet een kleverige saus zijn die aan de groenten blijft plakken.


Snij de kousenband in stukjes of maakt de sperziebonen schoon en kook dit beetgaar. Naspoelen met koud water want ze mogen niet doorkoken. De Chinese kool in reepjes snijden. Taugé schoonmaken. Spitskool in reepjes en blancheren, komkommer snijden.


Warm de pindasaus nog een beetje op in magnetron.


Doe alle groenten in een kom en meng dit met de pindasaus. Strooi er wat gebakken uitjes over en ik zou zeggen .......... Selamat Makan

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page